Εναλλακτικός τρόπος εισδοχής στα Δημόσια Πανεπιστήμια

Εναλλακτικός τρόπος εισδοχής στα Δημόσια Πανεπιστήμια


Η ΦΠΚ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ έχει πάντα φάρο και πυξίδα της πορείας της, το καλό των φοιτητών και κυρίως την αναβάθμιση του κύρους των πτυχίων που αποκτούν. Πάγια θέση της ΦΠΚ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ είναι η εφαρμογή εναλλακτικής διαδικασίας εισδοχής των φοιτητών στα Δημόσια Πανεπιστήμια με τρόπο που θα δίνει την ευκαιρία και σε μαθητές των ιδιωτικών σχολείων να διεκδικούν θέση σε αυτά. Η δημιουργία σύγχρονων και ανταγωνιστικών Πανεπιστημίων θα πρέπει να είναι κύριο μέλημα της πολιτείας, την ίδια στιγμή που τα ακαδημαϊκά μας ιδρύματα σέβονται και αξιοποιούν στο έπακρο τα χρήματα όλων των φορολογούμενων Κυπρίων.

Οι μαθητές που φοιτούν σε ιδιωτικά σχολεία δεν προετοιμάζονται για τις παγκύπριες εξετάσεις. Είναι αδιανόητο το κράτος να τους στερεί το δικαίωμα να φοιτήσουν στα δημόσια Πανεπιστήμια της χώρας ή να τους καλεί να περάσουν μέσω άλλων εναλλακτικών εξετάσεων.

Για ό,τι αφορά τη νέα διαδικασία, επιθυμούμε να υπογραμμίσουμε τα εξής:

1. Οι θέσεις που θα προσφέρονται με τη νέα διαδικασία θα είναι υπεράριθμες και δε θα επηρεάσουν τον προσφερόμενο αριθμό που απορροφάται κάθε χρόνο. Έχει δηλαδή επιτευχθεί η αύξηση στους αριθμούς φοιτητών που υποδέχονται κάθε χρόνο τα Πανεπιστήμια μας κατά 10%

2. Δικαίωμα στη νέα διαδικασία θα έχουν όλοι οι φοιτητές, καθώς η πρόταση προνοεί διαδικασία επιλογής από μέρους τους.

3. Διασφαλίζεται η απαίτηση για εξέταση όλων των υποψηφίων στην Ελληνική γλώσσα.

4. Η όλη πρόταση προνοεί την ετοιμασία των εξετάσεων για την εναλλακτική αυτή πρόταση από τα Πανεπιστήμια, πρακτική που θεωρούμε πως πρέπει να τύχει μεγαλύτερης προσοχής. Δεν νοείται κατά την άποψη μας, να μην έχουν λόγο τα Πανεπιστήμια στην ετοιμασία του τρόπου εξέτασης και για τους υπόλοιπους των φοιτητών που πρόκειται να φιλοξενήσουν. Αυτό άλλωστε αποτελεί κριτήριο και στις κατατάξεις των πανεπιστημίων.

Γενικότερα το Πανεπιστήμιο Κύπρου πρέπει να προωθεί και να προάγει την αριστεία.